Kasteel Coevorden

Enveloppe met afbeelding van kasteel Coevorden. Uitgegeven door de Filatelisten vereniging Coevorden en omstreken.

Deze afbeelding is in de beginjaren gebruikt als logo voor de postzegelvereniging Download
Kreta
Wetenswaardigheden over Kreta
Kreta.pdf
Adobe Acrobat document 182.4 KB

Download
Thuislanden
Wetenswaardigheden over verzamelen van 'Thuislanden'.
Thuislanden.pdf
Adobe Acrobat document 446.3 KB

PERSOONLIJKE ZEGELS

 

Persoonlijke zegels

 Philatelistenvereniging Coevorden-Hardenberg eo heeft 10 oktober 2009 vanwege haar 50-jarig jubileum twee velletjes persoonlijke zegels uitgegeven.

Er is een fotowedstrijd gehouden met het thema “jong en oud”.
Voor de jeugd was 
er een tekenwedstrijd. De winnaars ontvingen hun foto/ontwerp in de vorm van een postzegel.
 

De postzegel “aardbol”.
Postzegel van winnaar tekenwedstrijd voor de jeugd.
De jury gaf als oordeel: Vanwege de aardbol (uitbeeldend het mondiale karakter van de filatelie) en de hulpmiddelen die zijn afgebeeld (welke je nodig hebt voor het maken van een ontwerp en het verzamelen van postzegels), is gekozen voor dit onderwerp.
 

 

De postzegel “zebra met jong”

Postzegel van winnaar fotowedstrijd met thema “jong en oud”.

De jury gaf als oordeel: Thema is duidelijk, ook het grafische aspect, goede compositie, rustig beeld. Mooie bijkomstigheid: een zebra is ook een oversteek, in dit geval naar de volgende periode van 50 jaar (niet in de beoordeling meegenomen).

 


COEVORDER ZEGELHISTORIE

 

Uitgegeven op: 26 maart 2002.

Verrassingszegels, provincies.

Uitgifte in 1 waarde van 0,39 cent (EURO) en een velletje

van 12 waarden. Op 30 augustus 2002 in een verzamel-

vel (alle 12 provincies). 

Ontwerper: Vandejong uit Amsterdam in samenwerking     met Van GOG-ontwerpers.

 

De speciale provinciepostzegel van Drenthe behoorde tot de unieke serie van twaalf Verrassingspostzegels die PTT Post in het jaar 2002 uitgaf. In een tijd waarin veel aandacht werd besteed aan de eenwording van Europa wilde PTT Post met deze bijzondere serie, graag aandacht schenken aan de regionale diversiteit, cultuur en identiteit in Nederland. Aan iedere provincie werd dan ook vanaf 12 maart 2002 een speciaal postzegelvelletje met twaalf postzegels gewijd en dit was nog nooit in Nederland gebeurd.

Elk blok heeft twee kolommen van zes zegels, met ertussen een zestal specifieke afbeeldingen voor de desbetreffende provincie. Het ontwerp van de provinciezegel Drenthe is gebaseerd op de provincievlag van Drenthe. Op de Drentse vlag staat een zwarte kasteeltoren met een poortopening en kantelen op een laag voetstuk. Tussen de twee Drenthepostzegels staat op de sluitzegels een foto van het standbeeld van de ganzenhoedster “Ganzen Geesje” in Coevorden. Op 14 oktober 1978 werd het beeld onthuld van de Makkumer beeldhouwer Sterenberg. “Ganzen Geesje” staat symbool voor de belangrijke rol die de ganzen al jaren in “Ganzenstad Coevorden” innemen.

 

Beperkte oplage en verkrijgbaarheid 

De provinciepostzegels waren in een beperkte oplage verkrijgbaar, alleen bij de postkantoren in de betreffende provincie. Daarnaast waren ze te koop bij Collect Club in Groningen. Ook trok er een speciale Provincie Postzegel Promotietruck twee weken door de betreffende provincie. In deze promotietruck werden naast de provinciepostzegels, typische provincieproducten verkocht.